sondakika-haberlerim.blogspot.com Haber :
Home » » Kare Şeklinde Karpuz Nasıl Üretiliyor

Kare Şeklinde Karpuz Nasıl Üretiliyor

Kare Şeklinde Karpuz Nasıl Üretiliyor





   Japon insanının teknolojide ileri zeka yapısı dünyaca taktir toplamıştır. Teknolojide sivri zeka olan japonlar acaba tarım sektöründe nasıl olduğunu merak edenlere karpuzu nasıl yetiştirdiklerinden bahsedelim.

    Japon insanının teknolojide ileri zeka yapısı dünyaca taktir toplamıştır.
 

    Teknolojide sivri zeka olan japonlar acaba tarım sektöründe nasıl olduğunu merak edenlere karpuzu nasıl yetiştirdiklerinden bahsedelim.

   Japonların fazla yer kaplamasından rahatsız oldukları karpuzlar üzerinde biraz çalıştıktan sonra icat ettileri küp şeklindeki görünümlü karpuz ile kavun şimdi yüksek fiyatlara satılıyor
Şekil kazandırılmış karpuz ve kavun gibi ürünleri yetiştirmek tarımsal sanayiye dönüştü. Buluşu gerçekleştiren Japonlar bu tür ürünleri ihraç ederek yılda 2 milyar dolar para kazanıyor…

    Uygulama önceleri bir fanteziden öteye gitmezken şimdi belli ihtiyaçlardan dolayı yaygınlaşmaya başladı. Uygulanan sistem oldukça basit bir tekniğe dayanıyor: PVC kalıpların içine alınan bitkiler büyüdükçe kalıbın şeklini alıyor. Bu sayede standart formların ortaya çıkması ürünlerin pazarlama kabiliyetini artırırken, depolamada da kolaylık sağlıyor.
İlk uygulama, karpuzlara “dörtgen prizma” formu verilmesiyle başladı. Sonra üçgen ve uzun silindirik görüntüler elde edildi. Uygulama, kavun, balkabağı, mango gibi şekillendirilmeye uygun bitkiler için epey popüler oldu. Şimdi özel kalıplar sayesinde salatalık ve kabak gibi bitkiler de kalıplanabiliyor.

    Örneğin, salatalıklara yıldız kesiti ya da “üçgen formlar” vermek mümkün. Düzgün dilimlendiğinde dekoratif şekiller elde edilebiliyor.
 

   Uygulamanın bir diğer avantajı ise meyveyi zararlılardan korumak… Bitki uygun zamanda kalıp içine alınırsa çabuk gelişiyor ve daha lezzetli oluyor.

TÜRKİYE ÇİN’DEN DAHA ŞANSLI

    Japonlardan sonra işe Çinliler de el attı. Buna rağmen prizmatik meyvelerin halen Japonya’da yeni formları üretilmeye devam ediyor. Özel ambalajlara girdiğinde örneğin karpuz”egzotik meyve” olarak çok yüksek fiyatlara satılıyor. Meyvelere form verilmesi konusunda Japonlar adeta bir endüstri geliştirmiş. Sadece küp formundaki karpuz ihracatından Japon yetiştiriciler yılda 1.5 milyar dolar para kazanıyor.

   Japonya’da söz konusu tarım seralarda yapılmasına rağmen Türkiye’de “açık alan yetiştiriciliği” yapmak mümkün. Yakın bir gelecekte organik karpuz ve kavun yetiştiriciliği ihraç açısından önemli hale gelecek. Bu ürünleri şekil yönünden ayırt edici bir forma sokarak pazarlamak cazip farklılıklar yaratabilir. Yeni formların oluşturulması ise araştırma ve denemelere bağlı. Örneğin, bugün Türkiye’de karpuz yetiştirmek çoğu zaman arz fazlası nedeniyle kazançlı bir iş olmaktan çıkmış vaziyette. Toplam sebze üretiminin dörtte birini teşkil eden karpuza yeni bir “farklılık eklemek” hem iç pazar hem de dış pazar imkânlarını iyileştirebilir.
10 Kasım 2013 Pazar | 02:00 | Sosyal Paylasim: :

0 yorum:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !