Muhsin Yazıcıoğlu'nun Karın Altından Çıkarılışı
BBP'nin merhum lideri Muhsin Yazıcıoğlu'nun kar altından naaşının çıkarılma görüntülerini ilk kez Habertürk yayınlayacaktı, fakat...
25 Mart 2009 yılında meydana gelen helikopter kazasında vefat eden BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu'nun kar altındaki son görüntüleri ortaya çıkmış ve Habertürk Televizyonu bu görüntüleri yayınlayacağını duyurmuştu.
Ancak bu görüntülere yayın yasağı geldi ve akşam saatlerinde Habertürk TV'de başka bir anons daha yer aldı.
YAZICIOĞLU'NUN AİLESİNİN İSTEĞİYLE YAYIN YASAĞI GELDİ
Helikopter kazasında hayatını kaybeden BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’nun cenazesinin olay yerinde çıkarılışının görüntülerinin yayınlanmasına yasak konuldu. Karar Yazıcıoğlu’nun kardeşi ve kızının talebi üzerine alındı.
BBP’nin eski genel başkanı merhum Muhsin Yazıcıoğlu’nun cenazesinin görüntülerinin yayınlanması üzerine kardeşi Yusuf Yazıcıoğlu ve kızı Firuze Yazıcıoğlu, mahkemeye başvurdu. Kahramanmaraş 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvuran Yazıcıoğlu ailesi, söz konusu görüntülerin yayınlanmasının ailenin kişilik haklarını ihlal ettiğini belirtti. Aile konuyla ilgili yapılacak yayınların önlenmesi, yayınlanmış olan görüntülerin de kaldırılmasını istedi.
Mahkeme, bu şekilde yayın yapılması ve sürdürülmesinin talep sahiplerinin rızası dışında yapılan yayınlar olduğunu belirtti. Mevcut görüntülerin yansıtılış biçiminin ailenin duyduğu üzüntü ve elemi yenilediği ve sürdüreceği kaydedildi. Bu durumun basın özgürlüğü ve kamuoyuna haber verme noktasından uzak olduğunu belirten mahkeme, konuyla ilgili yayın yasağı konmasına karar verdi. Mahkeme, yayınlanan görüntülerin de kaldırılmasına hükmetti.
29 yılı mart ayında seçim çalışmaları sırasında helikopterin düşmesi sonucu Yazıcıoğlu’nun da aralarında bulunduğu 6 kişi hayatını kaybetmişti.
Malatya 2. No'lu Hakimliği, Yazıcıoğlu'nun da aralarında bulunduğu 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasına ilişkin görüntü içeriklerinin yayınlanmasını yasakladı.
Müteveffa Muhsin Yazıcıoğlu'nun eşi Gülefer Yazıcıoğlu adına avukat Selami Ekici tarafından, Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. maddesiyle görevli Malatya 2. No'lu Hakimliği'ne, Muhsin Yazıcıoğlu'nun 27 Mart 2009'da naaşının bulunma görüntülerinin yayınlarının durdurulmasıyla ilgili tedbir başvurusunda bulunuldu.
Dilekçede, söz konusu görüntülerin ulusal yayın yapan bir televizyon kanalında yarın yayınlanacağına dair fragman görüntülerinin yayınlandığı, soruşturma dosyasında gizlilik kararı bulunduğu, yayınlanacak haber içeriğinin Yazıcıoğlu ailesini üzeceği ve onu sevenleri provoke edebilecek nitelikte olduğu belirtilerek, görüntülerin yayınlanmasının durdurulması talep edildi.
TMK'nın 10. maddesiyle görevli Malatya 2. No'lu Hakimliği, eski BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcoğlu ve 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter düşmesi olayıyla ilgili soruşturma yürüten TMK'nın 10. maddesiyle görevli Malatya Cumhuriyet Başsavcıvekilliğinden, talebe ilişkin görüş yazısı aldı.
Savcılık, mahkemeye gönderdiği yazıda, "Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesinin 3 Ekim 2011'de soruşturmanın kısıtlanmasına dair karar verdiği ve söz konusu görüntü içeriklerinin gizliliğe zarar verecek ve soruşturmanın geleceğini tehlikeye düşürecek nitelikte olabileceği, ölenin yakınlarını ve sevenlerini olumsuz etkileyebileceğini" belirterek, soruşturma dosyası içinde kalan, olay yerine ve olayda ölenlere ait görüntü içeriklerinin her türlü sesli, görüntülü, yazılı, görsel medya ve internet ortamında yayınlanmasının, gösterilmesinin yasaklanmasına karar verilmesi" talebinde bulundu.
"Soruşturmada kısıtlama kararı var"
Talepleri değerlendiren hakimlik, savcılığın soruşturma dosyasında kısıtlama kararı bulunduğunu ve zaten Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun (CMK) 157. maddesine göre soruşturma aşamasındaki usul işlemlerinin gizli olduğunun düzenlendiğini belirterek, 5187 sayılı Basın Kanununun 3. maddesinde de, basın özgürlüğünün demokratik bir toplumun gereklerine uygun olarak, başkalarının haklarının sağlanması amacıyla sınırlanabileceğinin düzenlendiğini ifade etti.
Sözkonusu görüntülerin yayınlanmasının ailelerin kişisel haklarının ihlalini doğuracağı ve bunun demokratik toplum gerekleriyle bağdaşmadığını kaydeden hakimlik, kısıtlama kararı olan dosyanın henüz soruşturma aşamasında bulunduğu ve bu aşamadaki işlemlerin gizli olduğunu dikkate alarak talebin kabulüne karar verdi.
Hakimlik, soruşturma dosyasına ilişkin, dosya içinde kalan olay yerine ve olayda ölenlere ait görüntü içeriklerinin her türlü sesli, görüntülü, yazılı, görsel medya ve internet ortamında yayınlanmasının ve gösterilmesinin, CMK'nın 153/2 ve 157. maddeleri ile 5187 sayılı Basın Kanunu'nun 3. maddesi gereğince yasaklanmasına hükmetti.
Kahramanmaraş mahkemesinden de tedbir kararı
Bu arada ölümlü helikopter kazasının meydana geldiği Kahramanmaraş'ta da, Muhsin Yazıcıoğlu'nun kardeşi Yusuf Yazıcıoğlu ve kızı Firuze Yazıcıoğlu adına avukat Kemal Yavuz tarafından Kahramanmaraş 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne, aynı içerikte başvuru yapıldı.
Talebi değerlendiren mahkeme, Mevcut durumun Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 24 ve 25. maddeleri ile Hukuk Muhakemesi Kanunu'nun (HMK) 390/2 ve 391/1. maddeleri çerçevesinde değerlendirildiğini aktararak, talep sahiplerinin rızaları olmaksızın yayın yapılması ve sürdürülmesinin, mevcut görüntülerin yansıtılış biçiminin, talep sahibi mirasçıların olay nedeniyle duydukları üzüntü ve elemi yenileyeceğini ve sürdüreceğini kaydetti.
"Bu şekildeki bir durumun basın özgürlüğü ve kamuoyuna haber verme ve bilgilendirme noktasından uzak olacağı düşünülmektedir" ifadesini kullanan mahkeme, müteveffa Muhsin Yazıcıoğlu'nun kazası sonrası olduğu belirtilerek servis edilen görüntülerin ve bu konudaki haberlerin, TMK'nın 24 ve 25 ile Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun (HMK) 390/2 ve 391/1. maddeleri gereğince tedbir yoluyla duruldurulmasına, yapılan yayınların yayından kaldırılmasına karar verdi.
0 yorum:
Speak up your mind
Tell us what you're thinking... !